Friday, 16 December 2011

Hello! Assalamualaikum :) buatpe oi? haha. aku bosan do! Home alone, malas nak ikut pi kenduri :p sedang2 ni, aku tengah usha laman web http://smksu.saujanautama.net/news.php dan http://kakimotong.blogspot.com/. tapi still bosan :3 ha! alang2 tengah update ni, apakata aku kongsi tutorial? kebetulan adik angkat aku tanya canoh nak buat youtube autoplay lebih tepat lagi lagu daripada youtube tanpa video. meriah sikit blog ada lagu kan? pun boleh kalau nak pause sebab kadangkala orang tak suka bising2 tak suka dengar jugak betul tak? K, jom ikuti tutorial dibawah:-

A. #Youtube Autoplay (BlackBackground)#
-Senang je, youtube autoplay (black background) mcm dlm blog aku ni, nampak kan? Firstly:

1. pergi ke laman http://www.youtube.com/ 
2. pilih lagu yang korang suka. cth: Avril Lavigne - Wish You Were Here
3. Dekat bawah video ada tulis like+ add to and share kan? Klik: >share<
4. Then dia keluar link yang sudah dihilightkan. Then klik: >embed< (dkt tepi link yang dihilightkan)
5. Sekali lagi dia keluar link yang telah dihilightkan. So copy! Sebelum itu tick show suggested videos when the video finishes and used old embed code [?]


Logn in blogger > dashboard > design > add a gadget > HTML Java Script


Paste:


<object width="560" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VT1-sitWRtY?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VT1-sitWRtY?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


# Atas ni contoh daripada lagu Avril Lavigne - Wish You Were Here


Merah: tukar kepada fs&autoplay=1
Oren: atas 150/tapi janganla terlebih sangat. aku sarankan 150 bagi width- 25/25.5 bagi height!
Hijau: lagu yang korang pilih.

6. Hasilnya akan menjadi seperti ini:

<object width="150" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VT1-sitWRtY?fs&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VT1-sitWRtY?fs&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="150" height="25.5" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

atau:

<object width="150" height="25.5"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/VT1-sitWRtY?fs&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/VT1-sitWRtY?fs&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="150" height="25.5" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


7. Save > Lihat Hasilnya! 


-Menjadi? Congratulations.

B. #Youtube Autoplay (White Background)#

Youtube Autoplay (White Background) pula seperti didalam blog ini: http://fadzlina-ellias.blogspot.com/ Memandangkan aku malas sangat nak taip, aku terangkan macam ni sahaja:

-Sama sahaja seperti yang diterangkan di atas kecuali embed tu just tick use old embed code [?] sahaja. show suggested videos when the video finishes tidak perlu tick okay?

Begitu mudah kan? Terima Kasih :D

#Kalau nak tahu lebih lanjut mengenai tutorial2, boleh ikuti laman web yang tertera:

{http://www.lyssasecret.com/}
{http://bicarafarah.blogspot.com/}
{http://koreanpoplovers-amalina.blogspot.com/}
{http://imaloveholic.blogspot.com/}
{http://akubudakbiology.blogspot.com/}

Actually banyak lagi laman web yang mempunyai tutorial tapi cuma ni sahaja yang aku tahu. Kbyelovee :*


No comments:

Post a Comment

Followers ^^v